Kindertherapie Utrecht

Jij, je kind én het gezin

Ben je op zoek naar een training voor jou als ouder en jouw kind? Kijk dan even bij de trainingen die ik aanbied.

De opvoeding wordt algemeen gezien als iets vanzelfsprekends; als ouder of opvoeder heb je eigenlijk maar weinig houvast of steun en is het lastig je kwetsbaar op te stellen. Dat wordt vooral duidelijk op het moment dat het niet goed gaat met je zoon of dochter. Vaak zijn opvoeders behoorlijk uit het lood geslagen; in sommige gevallen zelfs radeloos. Heel logisch, maar voor het kind (die alles haarfijn aanvoelt) een extra belasting.

De zorg van Kindertherapie Utrecht is gericht op het kind of jongere (vanaf 10 jaar), de ouders én het gezin. Je kunt ze niet los van elkaar zien en omdat iedereen elkaar nu nodig heeft, is het belangrijk om hernieuwd vertrouwen te vinden. Zo worden jij, je kind en het gezin hechter en sterker.

Gezinszorg: allemaal eilandjes

Als ouders of opvoeders van elkaar vervreemden doet ieder kind er instinctief alles aan ‘de lieve vrede’ te bewaren. Ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Wat meestal het geval is. Ze cijferen zich weg, ze houden dingen voor zich, ze trekken zich terug in hun schulp.

En laten we wel wezen, met alle spanningen tussen jou en je partner sta je ook veel minder voor hen open en ben je misschien minder begripvol, minder geduldig. Misschien reageer je wel sneller geprikkeld, misschien reageer je een deel van de spanning wel een beetje af op je kind of kinderen – je bent ook maar een mens.

Het resultaat: allemaal eilandjes, waarvan vooral dat van je kind onder water dreigt te lopen.

Bij Kindertherapie Utrecht kijken we samen naar wat er speelt in het gezin. We vinden manieren om de communicatie te herstellen, de eilandjes te herenigen. Omdat het gezin zo veilig en ‘thuis’ is, kan het zijn dat je maar slecht doorhebt wat er allemaal speelt; in het gezin, maar ook in jezelf. Dit aan het daglicht brengen is voor de meeste opvoeders soms even slikken maar samen brengen jullie de communicatie en balans weer op gang.

Je kind in de wereld

Het kan natuurlijk ook goed zijn dat het ‘zomaar’ niet goed gaat met je kind. Voor veel ouders is dit erg lastig om mee om te gaan. Ze laten maar moeilijk zien wat er in ze om gaat en dat uitgerekend jij ze niet kan bereiken is vreselijk. Je wordt er onzeker van. Het is tenslotte toch jouw taak, jouw verantwoordelijkheid. En je hebt de neiging om alle strubbelingen van je kind te zoeken in tekortkomingen van jezelf. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is een grote wereld en kinderen zitten soms complexer in elkaar dan volwassenen. Ik kan je helpen de problemen te benoemen én er vorm aan te geven. Zodat je niet meer aan de zijlijn staat mee te kijken hoe je kind worstelt.

We concentreren ons daarbij overigens het minste op de klacht zelf; naast de zaken die stroef lopen gaat er namelijk heel veel wel goed, in je kind en in het gezin. Via die positieve momenten en situaties vind je, samen met je kind manieren om opnieuw te groeien. Als individuen en als gezin. Deze aanpak geeft vaak veel voldoening, al is het maar omdat je het gevoel hebt dat je iets kunt doen.

Contact Therapie Utrecht

Heb je vragen, of wil je graag vrijblijvend advies? Bel dan met ons secretariaat, onze telefonisten helpen je graag. Ze zijn geschoold in de psychologie en vinden voor jou de beste behandeling bij jouw klacht. Er kan een afspraak worden gemaakt bij een therapeut of psycholoog en vaak zonder wachtlijst. Wij zijn er voor jou, bel ons op 030 – 22 70 090.